Contact:

0745-001583

Social

  • Facebook
  • LinkedIn

Contractele de munca in strainatate

Contractele de munca in strainatate

Etape:

- inregistrarea in banca de date a solicitarii pe baza depunerii dosarului cu documentele doveditoare de catre fiecare solicitant in parte;

- participarea la teste psihologice si profesionale sau lingvistice organizate in vederea aprecierii asupra capacitatii individuale;

- prezentarea la selectii;

- efectuarea controlului medical;

- legalizari si traduceri de acte;

- prezentari la ambasada pentru obtinere de viza de munca in cazul in care este necesar.

Contracte:

In vederea obtinerii unui contract de munca in strainatate solicitantii de locuri de munca incheie contracte de consultanta, contracte de mediere, contracte de comision cu agentii de ocupare privati, etc. si achita taxele si tarifele prevazute in aceste contracte platind numai sumele pentru care primesc chitante.

Comision, taxe

Agentii de ocupare pot pretinde taxe, comisione pentru activitatea pe care o desfasoara, dar numai pe baza de chitanta intocmita potrivit legii. Pretinderea unei sume de bani mai mare decat cea prevazuta in chitanta trebuie de asemenea semnalata organelor competente.

Solicitantii de locuri de munca pot insa sa participe la testari profesionale, la cursuri de limba, de legislatie, de perfectionare profesionala, numai daca isi platesc sumele aferente ce reprezinta contravaloarea acestor servicii.

Este foarte important de stiut faptul ca in caz de neluare a testarilor impuse, sumele nu se restituie.

Alegerea finala este a angajatorului strain

Trebuie stiut faptul ca alegerea finala asupra acceptarii candidatilor apartine angajatorilor straini. Dupa analiza tuturor dosarelor candidatilor care au fost trimise de catre firmele de mediere, angajatorul strain este cel care accepta sau respinge un aplicant.

Exista angajatori care solicita firmelor de mediere 1-5 candidati pentru un singur post.

Firma de mediere poate recomanda un aplicant dar nu poate obliga angajatorul strain sa angajeze o anumita persoana.

Acceptarea unui contract

Contractele de mediere precizeaza daca aplicantul are dreptul de a refuza un contract de munca sau nu. De multe ori,acest refuz implica anumite penalitati pe care clientul trebuie sa le plateasca. De asemenea contractul poate preciza procedura in cazul problemelor de ordin medical care pot interveni inainte de plecarea in stranatate.

Contractul in strainatate

Orice solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa cunoasca faptul ca plecarea la lucru in strainatate pentru o durata de un an de zile presupune integrarea intr-un program care impune nu numai indeplinirea conditiilor formale solicitate de angajatorul strain ci si perseverenta, tenacitate, dorinta de informare, de insusire de cunostinte de limba, de legislatie proprii tarii respective, de perfectionare profesionala, existand riscul ca in ultimul moment medierea sa nu se poata realiza din motive ce tin de autoritatile statului in care urmeaza sa plece la munca si care trebuie sa acorde viza de munca cetatenilor straini si care pot refuza acest lucru din motive variate ce tin de protectia si siguranta tarii respective.

A pleca la lucru in strainatate presupune ca persoana in cauza sa cunoasca ca ii trebuie un fond banesc minim pentru transpunerea in practica a acestei dorinte care sa-i permita sa acopere cheltuielile pentru traduceri si legalizari de acte, teste, formare, control medical, participari la selectii, cheltuieli de transport, etc.

Fiecare solicitant de locuri de munca in strainatate, chiar si cei care lucreaza in activitate sezoniera trebuie sa aiba cunostinte minime privind limba oficiala din statul in care se va lucra pentru ca astfel nu va fi in masura sa poata sa-si desfasoare activitatea la locul de munca, sa convietuiasca si sa respecte rigorile, obiceiurile si legile din tara in cauza si de ce nu, sa-si valorifice drepturile care le sunt incalcate.

Nu uitati sa aveti la dvs. un fond banesc de rezerva la care sa puteti apela in cazuri extreme! Ambasadele nu detin fonduri materiale care sa aiba ca destinatie suportarea cheltuielilor de cazare, de masa, de intoarcere in tara a cetatenilor care nu s-au descurcat pe teritoriul tarii respective, din diferite motive.

Nu inmanati sub nici o forma pasaportul dvs. unei persoane care nu are competenta de a vi-l retine. El nu poate fi folosit ca garantie!

Firma de plasare de forta de munca

Orice solicitant de locuri de munca trebuie sa fie constient de faptul ca un agent de mediere este cel care reuseste sa-i puna fata in fata pe cel care are oferta de locuri de munca si pe cel care vrea sa lucreze in baza acestei oferte.

Raspunderea agentului de mediere izvoraste din contractul de mediere, prestari servicii, comision, iar a angajatorului strain din contractul pe care acesta il are cu agentul de ocupare de forta de munca pe de o parte, si din contractul de munca incheiat cu lucratorul pe de alta parte.

Cititi cu atentie fiecare din aceste documente, intrebati si clarificati-va orice nelamurire. Raspunderea este individuala si deriva din actele incheiate pentru fiecare din parti .

Agentul de mediere nu se face responsabil de orice problema, ci numai de cele pe care si le-a asumat, semnand si stampiland contractul in cauza.

Neexecutarea obligatiilor contractuale de parti poate antrena prejudicii ce se pot solutiona fie pe cale amiabila, fie pe cale judecatoreasca.